Antologier på norsk

Edvard Munchs Aulamalerier: Fra kontroversielt prosjekt til nasjonalskatt (Edvard Munch’s Aula Paintings: From Controversal Project to National Treasure), with Patricia G. Berman, (Oslo: Messel Forlag, 2011).

I 1911 skulle Universitetet feire sitt hundreårsjubileum. I den anledning ble Aulaen på Karl Johans gate bygget som en storslått gave og markering av institusjonen. De elleve maleriene som pryder Aulaen hang ikke der ved åpningen, men ble alle malt mellom 1909 og 1916 i en atmosfære av kulturpolitisk kontrovers. Munchs Aulamalerier ble malt etter intense interne dragkamper blant kunstekspertisen, for så å forårsake en like spent offentlig debatt om deres kunstneriske verdi. I dag er de en nasjonalskatt. Denne antologien dokumenterer malerienes dramatiske historie fra de første skisser til den tekniske forfatning de nå befinner seg i snart hundre år etter tilblivelsen.

Kjøp antologien her

Miljø og menneske: Kritiske perspektiver (Environment and Humans: Critical Perspectives), with Tarjei Rønnow, (Oslo: Gyldendal, 2002).

Mediene har lenge foret oss med negative nyheter om jordens tilstand, godt hjulpet av miljøvernere. Forfatterne av denne boken ønsker å gi en litt annen versjon av forholdet mellom miljø og menneske. I den tro at konstruktiv kritikk ikke undergraver miljøvernet, men bidrar til å fornye og styrke det, er det i denne boken samlet et knippe kritiske innspill i den pågående miljødebatten. Med bidrag fra Bjørn Lomborg, Pedr Anker, Erling Fossen, Arne Kalland, Nils Roll-Hansen, Tarjei Rønnow og Jens Saugstad. Boken er skrevet med tanke på studenter i miljørelaterte fag ved universiteter og høgskoler, men kan også lese av alle som er interessert i miljø- og samfunnsspørsmål.

Anmeldelser:

Lasse Midtun, “Postøkologisk innspill,” Morgenbladet, June 7, 2002.

Reidar Müller, “Miljøskeptisk essaysamling,” Forskning, Jan 3, 2003.

Kjøp antologien her

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggers like this: